Caracteristicile si beneficiile consumului de carne de iepure

 

 

 

Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata datorita faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer. Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne. La examenul bacteriologic se admit maxim 3–4 coci/mm/campmicroscopic.Daca vom compara carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cat contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca.In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Ea este dietiteca, sanatoasa, are un continut foarte mic de colesterol fiind recomandata de foarte multi medici nutritionisti si este foarte solicitata pe piata externa.

 

 Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:

 

-nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc;

-iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc;

-acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi;

-iepurele este bogat in proteine;

-carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietelespecifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc;

-carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii,carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii;

-carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebitade toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume;

-carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba,spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie;

-randamentul la iepurii de casa este foarte ridicat, ajungand pana la 65%;

-carnea iepurilor de casa face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita– numai 62%;

-in Romania, in mod paradoxal, desi pentru moment nu se da o prea mare atentie cresterii iepurelui de casa, costul carnii sale este destul de ridicat (40-50 lei/kg), iar in restaurantele de lux este socotita o delicatesa.

 

Deci, carnea de iepure este foarte recomandata pentru:

-cei care sunt preocupati de aportul scazut de calorii;

-cei care au probleme cardiovasculare si se impune ca nivelul lipidelor si al colesteroluluisa fie scazut;

-copii, adolescenti si femeile insarcinate, deoarece au o nevoie tot mai mare de proteine,fier si vitamine;

-carnea de iepure, spre deosebire de cea de vita sau de oaie, care au un pronuntat miros specific, adesea neagreat de consumatori, are un miros fin, placut si neintepator. Ea are un gust mai dulce, asemanator oarecum cu cea de pasare, fiind extrem de apreciata de nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.

 

Stocarea carnii de iepure se face la un interval de temperatura cuprins intre zero si patru grade, carnea de iepure poate fi pastrata fara probleme timp de patru zile. Pentru o perioada mai lunga de timp este necesara congelarea sa. Pentru a fi siguri ca isi va pastra savoarea, carnea de iepure se spala, se usuca, preferabil prin folosirea unui prosop curat, apoi se acopera cu un stratde ulei de masline, se infasoara in celofan si se introduce in congelator.

 

 

Principiile esentiale in cresterea iepurilor

 

Ca specie, iepurele se inmulteste foarte repede si des si in natura are o perioada de inmultire de aproape o lunã. Astfel, o femela nu va avea o viata lunga pentru ca fatarea este obositoare pentru organismul sau. La fiecare fatare are de la 4 la 12 iepurasi.

Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 9-10 luni( in functie de rasa poate ajunge mai devreme sau mai tarziu), dar este recomandat ca sa fie dat la monta nu mai devreme de 12 luni(in cazul raselor de talie mare). Femela poate fi montata la aceeasi varsta. Femela poate fi montata iarasi la un inteval de 24 ore dupa fatare, daca mascul este lasat cu ea în cusca. Aceasta nu este recomandata pentru femela, deoarece e posibil ea va avea probleme la viitoarea fatare. Problemele care pot aparea urmãtoarele:

 

·femela nu va pregati cuibul pentru iepurasii noi –nascuti si ei vor muri din cauza frigului;

·femela nu va avea lapte sau va refuza sa alapteze puii. Ei pot fi hraniti cu biberonul, dar veti pierde mult timp si majoritatea iepurasilor vor muri;

·daca femela nu este suficient de sanatoasa, se va imbolnavi din cauza stresului alimentar.

 

Ce puteti face pentru o inmultire mai eficienta?

Procesul de inmultire se recomanda de efectuat doar atunci cînd femela are o varsta nu mai mica de 12 luni(in cazul raselor de talie mare).

Se recomandã nu mai mult de 3-4  fatari pe an la o singura femela.

Intre 2 cicluri de inmultire se recomanda o pauza de 3-4 luni.Aceasta imbunatateste sanatatea femelei.

Folositi numai animale sanatoase pentru inmultire. In cazul in care o femela este sanatoasa, dar nu are grija de iepurasii sai, nu o mai folositi ca reproducator. Aceastã lipsa de grija se poate transmite prin ereditare si urmasilor sai.

Intotdeauna aduceti femela la mascul pentru inmultire. Daca aduceti masculul la femela, ea poate fi agresiva .

·Masculul si femela trebuie sa fie aproximativ de aceeasi marime.Daca el este mai mare, iepurasii pot fi prea mari si vor muri din cauza unei nasteri dificile.

Uneori montarea femelei poate sa nu aiba loc. Cauza poate fi sterilitatea ei sau lipsa de hormoni. In cazul lipsei de hormoni se recomanda ca in fiecare zi, timp de 2 saptamani inainte de inmultire, femela sa fie hranita cu iarbã tanara si verde, dar lasata la palit sau de a-i da o picãturã de ulei de grau.

Daca acesta nu ajuta, inseamna ca femela este sterila si poate fi sacrificata.

L 28-32 de zile dupa fecundare, femela va fata.

La 15-20 de zile dupã nastere, incepeti sa introduceti plante in dieta iepurasilor, iar la 30 de zile introduceti mancarea iepurilor maturi adaugator la laptele iepuroacei – mame.

Dupã 8 saptamani, iepurasii pot fi întãrcati , asigurandu-va ca ei mananca foarte bine.

Concluzii:

Sper ca aceste informatii generale va vor fi utile si practice, chiar daca  sunteti un crescator experimentat in acest domeniu sau pur si simplu doriti sa va ocupati cu cresterea iepurilor. Pentru o documentare mai amanuntita,consultati si alte surse de informare specializate sau consultati-va cu medicul veterinar din zona dumneavoastra. Dar nu uitati: calitatea si sanatatea iepurilor depind mult de faptul cum ii ingrijiti si ce atentie le acordati.

 

Bolile iepurilor

 

Cele mai frecvente boli intalnite la iepuri sînt:

 

A. Maladiile infectioase:

Hemoragie Septica – este o infectie care ataca toate organele animalului bolnav. Aceasta maladie se caracterizeazã prin: inflamatii hemoragice la nivelul mucoasei, creierului, splinei si ficatului. Animalele infectate trebuie lichidate, iar cele sanatoase din zona afectata se sacrifica, apoi dupa expertiza sanitarã pot fi folosite în alimentatia personala.

 

Mixomatoza – este o boala infectocontagioasa provocata de un virus. Ea se caracterizeaza printr-o inflamatie a capului si botului, in jurul nasului si ochilor. Iepurii infectati de aceasta maladie sunt ucisi si ingropati la o adincime de 1,5 m. Curatati custile si dezinfectati-le de 3 ori. In scopul prevenirii acestor maladii infectioase exista un vaccin combinat contra mixomatozei si hemoragiei septice, care se administreazã de medicul veterinar de 2 ori pe an (primavara si toamna) la tot efectivul de animale de la varsta de o luna. In paralel este foarte important intretinerea animalelor in curatenie.

 

Scabia, Dermatomicoza – cauzele cele mai importante ale scabiei sunt lipsa curateniei in custi sau dimensiunile prea mici ale acestora, la fel si numarul mare de animale intr-o cusca. De asemenea, dermatomicoza poate fi cauzata de lipsa vitaminei A, D sau E.

Aveti grija ca spatiu pentru animale sa fie suficient de mare si folositi pentru curatarea custii solutia de înalbitor. Folositi hrana bogata in vitamina A, D si E; locurile afectate pot fi tratate cu ulei camforat.

 

B. Maladiile nutritionale

 

Maladii digestive

Balonarea, voma, gazele si diareea sunt cauzate de hrana nepotrivita. Faceti tot posibilul ca iepurii sa nu fie hraniti cu plantele indicate la sectiunea “Plante cu efecte negative”.

 

Osteoperoza si rahitul sunt maladii ale oaselor. Osteoperoza se caracterizeaza printr-o descompunere a oaselor, mai ales cele fragile pot fi fracturate foarte usor. Rahitul se caracterizeazã prin oase malformate si membre strambe. Aceste maladii pot fi cauzate de insuficienta vitaminei D, ceea ce inseamna ca iepurii nu primesc suficienta hrana ce contine calciu,lumina solara, sau ambele. Straduiti-va sa-i hraniti cu plante ce au un continut bogat de calciu, de exemplu, cu lucerna sau orz.

 

Hypercalcimia – este cauzata de un exces de calciu in hrana iepurilor.Caracteristica: forma iepurelui se schimba si miscarea devine greoaie.

Pentru a preveni aceasta maladie, incercati sa reduceti nivelul de calciu in dieta iepurilor.

 

Hypoavitaminoze – maladia apare cand iepurii duc lipsa de vitamina A si se caracterizeaza pintr-o cadere a parului. Dati mai multa mancare bogata in vitamina A, de exemplu – sfecla rosie si morcov.

 

Ingrijirea iepurilor bolnavi

Daca unul dintre iepuri este bolnav sau credeti ca este bolnav, trebuie sa-l izolati pentru a-i proteja pe ceilalti. Cusca pentru asemenea iepuri trebuie sa fie la o distanta de cel putin zece metri de celelalte stabilimente. Daca iepurii bolnavi sunt prea aproape de cei sanatosi, nu este exclus ca boala sa se raspandeasca si sa-i molipseasca si pe cei sanatosi. Iepurii bolnavi trebuie sa fie hraniti ultimii, altfel boala poate fi transmisa la cei sanatosi prin mainile dvs. Dupa ce ati hranit iepurii bolnavi, va spalati bine mainile. Cand iepurii bolnavi sunt luati din cusca, aruncati toata mancarea care a ramas. Locul trebuie sa fie curatat de doua ori cu solutie de inalbitor de 3%. Altfel si urmatorii iepuri, pusi in aceeasi cusca, se pot imbolnavi.Cand cumparati iepuri noi, îi puneti in cusca de izolare pentru o perioada de 30 de zile, ca sa fiti siguri ca sunt sanaosi si nu bolnavi si apoi administrati-le vaccinurile corespunzãtoare.Daca credeti ca unul dintre iepuri este bolnav, dar nu sunteti sigur, adresati-va medicului veterinar. Consultatia lui este mai ieftina decît cumpararea iepurilor noi, dupa principiul: e mai usor sa previ, decat sa tratezi.

 

Retineti:

Iepurii care primesc apa curata , mancare buna si sunt intretinuti in custi curate, vor fi sanatosi. Ca sa fiti siguri ca ei sunt sanatosi si sa descoperiti bolile la timp, se recomanda sa-i examinati des, cel putin odata la fiecare 2-3 sãptãmîni. Examinati-le foarte bine ochii, urechile,nasul si organele genitale. Daca observati ca ceva nu este in ordine, izolati animalele ce va trezesc indoieli.

 

Hrana

 

Iepurii sunt animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hrana potrivita pentru ei. Unele din ele au un efect toxic si pot provoca imbolnavirea sau chiar moartea. Sunt cazuri cand aceste efecte toxice sunt intarziate si apar numai peste cateva zile, saptamani sau chiar luni. Exista si plante foarte bune pentru sanatatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament impotriva maladiilor.

Mai jos este realizata o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri,cat si cele toxice. In cazul in care nu sunteti sigur daca o anumita planta este buna, nu o folositi si cereti sfatul medicului veterinar in aceasta problema.

 

Plantele cu efect pozitiv

Planta si efectele sale:

 

Lucerna – este o planta bogata in proteina si calciu. Poate fi crescuta in gradina si o puteti recolta de 4-5 ori pe sezon.

Morcovul, sfecla rosie – e bogata in vitamina A si va servi ca profilaxie impotriva scabiei si naparlirii.

Patlagina – poate fi data iepurilor în cantitati nelimitate. Este buna pentru functia intestinelor si pentru membranele mucoase.

Vetrice – poate fi data in cantitati nelimitate. Va ajuta in prevenirea viermilor si altor probleme ale sistemului digestiv.

Podbalul(papadia) – poate fi dat uscat, dar maxim de doua ori pe saptamina. Va împiedica aparitia balonarii.

In alimentatie iepurilor cel mai des este utilizata lucerna sau fanul, combinata cu morcovul si sfecla rosie.

 

Suplimentar la aceste plante, se mai recomanda de a hrani iepurii si cu iarba obisnuita (din paduri, de exemplu), deoarece si ea are unele calitati medicinale pentru iepuri. Se mai recomandã sa dati iepurilor si un amestec de plante, astfel iepurii vor putea sa-si aleaga hrana dupa plac. Mai puteti hrani iepurii si cu diferite cereale cum ar fi grau, porumb si orz, de obicei ca nutret combinat. Astfel de hrana este utila in special in timp de iarnã(si nu numai), cand nu este masa verde. Mai puteti face fan din iarba cosita vara, pentru a hrani iepurii in timp de iarna.

 

Plantele cu efecte negative

 

Planta si efectele sale negative:

 

Ceapa, sparanghelul, arpagicul, prazul – creaza  boli gastrointestinale.

 

Cartofii cruzi, frunza de cartofi, resturi de planta de rosii, resturi de planta de tutun – in majoritatea cazurilor iepurii vor muri.

 

Plantele conifere, apa în care a nimerit o planta conifera – provoaca iepurilor gastrointeritã, voma,diaree, moarte.

Varza (verde, alba si rosie), trifoiul rosu, conopida – creaza balonare, diaree.

 

Tineti minte:

-este important ca iepurii sa fie hraniti in fiecare zi la acelasi timp;

-dati hrana principala seara; de obicei, iepurii mananca mai linistiti in timpul serii, deoarece este mai racoare si este mai putin zgomot.

-iepurii permanent trebuie sa aiba apa potabila care trebuie schimbata in fiecare zi.

 

Pentru a sti cata hrana sa dati la iepuri, trebuie sa experimentati. Daca ei nu termina toata mancarea pe care le-ati dat-o, data urmatoare dati-le mai putin, in asa fel incat sa aflati de ce cantitate au ei nevoie.

sursa: Cresterea iepurilor de casa, Constantin Priguza,Vladimir Stamati,Dieteke Timmer, Mark Sekula, Straseni, 2000

Intretinerea iepurilor

 

Iepurii pot fi crescuti cel mai bine in custi pe mai multe niveluri, numarul carora poate sa ajunga pana la 3-4 etaje. Astfel faceti economie de spatiu. Cusca se construieste usor daca acordati atentie urmatoarelor aspecte:

- cusca destinata intretinerii iepurilor trebuie sa aiba podeaua facuta din plasa de sirma sau din scanduri de lemn cu o distanta de1,5-2 cm intre ele. O cusca cu podea plata va fi mai murdara, intrucat va fi mai dificil de a face curatenie si ea va trebui sa fie curatata mai des;

- acoperisul custii (la fiecare etaj) trebuie sa fie inclinat. In acest caz murdaria va fi curatata mai usor din cusca. Intre niveluri, distanta idealã pentru o curatenie cit mai eficienta este de 15 cm.

- cusca pentru intretinerea animalelor trebuie sa se afle intr-un loc luminos, dar sa nu fie expusa direct razelor de soare, vintului sau ploii. In cazul respactarii acestor sugestii, iepurii cresc mai sanatosi si sint mai bine protejati de diferite boli.

 

Este important sa aveti o cusca suplimentara care trebuie pusa la o anumita distanta de custile initiale. Ea va fi destinata izolarii iepurilor bolnavi sau iepurilor nou achizitionati. Este foarte important sa curatati custile cit mai des, cel putin o data pe saptamana( dar, in functie de timpul disponibil, si de tipul custilor pe care il aveti, puteti face curatenie si o data la 2-3 zile) . In caz contrar exista un risc sporit de imbolnavire. Cea mai indicata substanta chimica de curatare a custilor animalelor este solutia de inalbitor de 3%, utilizata o data pe luna.

Atunci cand curatati custile iepurilor cu solutia de inalbitor de 3%, trebuie parcursi urmatorii pasi:

-scoateti iepurii si mancarea din cusca.

-maturati toata murdaria si scoateti gunoiul din cusca.

-spalati cusca cu solutia de inalbitor si lasati-o sa se usuce. Cand cusca este uscata, puteti sa bagati iepurii inapoi.

Temperatura ideala in interiorul custii animalelor este de +18°C.

sursa: Cresterea iepurilor de casa, Constantin Priguza,Vladimir Stamati,Dieteke Timmer, Mark Sekula, Straseni, 2000